Behandelwijzen
Natuurgeneeskunde
Natuurgeneeskunde is een geneeswijze met als belangrijkste aspect de holistische benadering van ziekte en gezondheid. Dit betekent dat ik niet alleen kijk naar de hoofdklacht waarmee je bij mij komt maar (eigenlijk vaak belangrijker!); wat ligt er aan deze klacht ten grondslag? Waardoor heeft deze klacht kunnen ontstaan?
Dat houdt in dat het hele lichaam in de behandeling wordt meegenomen; niet alleen een orgaan dat niet goed werkt of een onderdeel van een systeem. Alles dient in balans te zijn en aangezien het hele lichaam met elkaar verbonden is, is het belangrijk om verder te kijken; naar leefgewoonten (voeding, alcohol, roken), omgevingsfactoren (luchtvervuiling, stress) maar ook mentale en emotionele aspecten.
Van nature heeft het lichaam een zelfgenezend vermogen en elk organisme streeft naar een staat van evenwicht; het lichaam is dan in balans. Een verstoring in het lichaam kan dit natuurlijke evenwicht uit balans halen, wat bij een kleine verstoring die niet te lang duurt geen probleem hoeft te zijn (denk maar eens aan een keer iets gegeten te hebben wat niet goed valt, of een drankje te veel te hebben gedronken; het lichaam kan dit normaal gesproken prima zelf oplossen; de lever breekt de gifstoffen af, of de darmen gooien de boel er wel uit.). Het lichaam heeft het vermogen om dit zelf te regelen.
Maar duurt een verstoring te lang, of is het te heftig, dan raakt het lichaam in disbalans; het werkt allemaal niet meer zoals het hoort; herstellen lukt dan uit jezelf niet. Dit begint vaak met vage klachten zoals vermoeidheid, slapeloosheid of gewoon niet lekker in je vel zitten. Op dit moment laat je lichaam eigenlijk al weten; het gaat niet helemaal lekker, ik kan wel wat hulp gebruiken!
Het doel van natuurgeneeskunde is dan ook om het lichaam zodanig een prikkel te geven dat het zelfgenezend vermogen weer wordt aangesproken en het lichaam zelf weer in balans kan komen. Deze prikkel hoeft niet groot te zijn; soms is het tekorten aanvullen, yoga lessen nemen of voeding aanpassen. Andere keren is er wat meer bij nodig; bij mensen die al lang rondlopen met klachten zie je dat, door constante belasting ( want het lichaam probeert constant toch een evenwicht te creëren), de klachten chronisch zijn geworden, dat er schade aan organen of cellen is ontstaan of dat mensen gewoon door de bomen het bos niet meer zien en niet weten waar ze moeten beginnen.
In alle gevallen is natuurgeneeskunde een geweldige uitvalsbasis om een behandeling te starten omdat je veel meer inzicht krijgt in het ontstaan van je klachten; waarom uit dit zich bij jou op deze manier? En wat kunnen we hier aan doen?
Een heel belangrijk aspect hierbij is dat natuurgeneeskunde er niet op is gericht om symptomatisch te werk te gaan maar juist, zoals ik al eerder schreef, erop is gericht om de balans in het lichaam weer te herstellen.
De mogelijke therapieën die ik hiervoor inzet zijn o.a. Ontgiften, opbouwen, voedingsadvies, aromatherapie, suppletie en leefstijladvies.
Het behandelplan wordt opgesteld na uitgebreide anamnese (vragenlijst + gesprek), maar ook oogdiagnose en levend bloed analyse. Deze 3 invalshoeken geven mij een heel duidelijke richtlijn in hoe we de behandeling aan gaan pakken!
Oogdiagnostiek
Het oog is een zeer interessant stukje van het menselijk lichaam en je kunt uit het oog vaak veel meer opmaken dan je op het eerste gezicht zou denken.
Het oog bestaat uit een vezelstructuur welke in verband staat met orgaan(stelsels) in het lichaam. Veranderingen in deze structuur geven mij een duidelijk beeld van wat de sterke en zwakke punten zijn in je stofwisseling en welke eventueel een aanleiding kunnen zijn van bepaalde klachten.
Onterecht wordt vaak gedacht dat je met oogdiagnose kunt vertellen wat iemand heeft; dit is niet zo; het geeft vooral een aanvullend beeld bij andere behandelmethoden zoals natuurgeneeskunde of levend bloed analyse (hierover straks meer). Het oog geeft eigenlijk een kijkje naar binnen;ik krijg een beeld van je constitutie en waar eventueel zwakten tot uiting kunnen komen. Bijvoorbeeld; strakgespannen radiairen hebben een relatie met het zenuwstelsel → het zijn kleine zenuwvezeltjes. Staan deze heel strak gespannen? Dan zegt dit wat over de staat van het zenuwstelsel. Zijn ze echter heel losmazig met veel ruimte ertussen, dan zie je vaak ook dat deze persoon eerder wat “losser” is. In beide gevallen kan ik dus bij een gelijke klacht toch tot een andere behandelwijze komen.
Ik kijk tijdens het onderzoek naar het gehele oog; de pupil (reactiesnelheid op licht of andere prikkels en de vorm), de iris; opvallendheden als verkleuringen, wijkende radiairen (zenuwvezeltjes), witte waas over het oog etc. Maar ook het oogwit wordt meegenomen in het onderzoek; zijn er veel gebarsten bloedvaatjes aanwezig, is het oogwit vergeeld of zelfs blauw of grijs?
Al deze dingen worden door middel van een iriscoop in kaart gebracht om zo een duidelijker beeld te krijgen van de klachten waarmee je bij mij komt.